2013-03-08

Kvinnodagen

Trevlig kvinnodag alla medsystrar. Låt oss fira att vi är var vi är idag: Starka, självständiga och jämlika.
Ibland glömmer vi kanske bort varför kvinnodagen egentligen existerar, och firar den istället på samma stil som man firar morsdag eller vändagen och kommer ihåg de kvinnor som står oss närmast hjärtat.

Faktum är, att än idag världen över kämpar kvinnor för de rättigheter vi har här i vårt land, och miljontals kvinnor lever i en värld där ojämställdheten är mycket stark. Så låt oss komma idag komma ihåg de kvinnor som dagligen blir utsatta för psykiskt och fysiskt våld, som hamnar att hålla sig gömda, som måste täcka sin personlighet, som saknar rösträtt, som blir nedtryckta och nedvärderade. Vi kan bara hoppas, att de någång kan ska kunna ta sig uppåt.
Vi ska tänka på alla de som kämpar i rädsla, mot sjukdom och orättvisa.

Vi tar vår självständighet för givet...men ändå vill jag i detta blogginlägg ge en stor bukett till alla kvinnor som påverkat mig:

Min mormor, som redan som liten miste sin far när han emigrerade till Amerika och aldrig kom tillbaka. En stark kvinna, som levt i krig och mist sin egen bror i kriget, och ändå kunnat bilda en egen familj med fyra barn och en hel hop barnbarn. Jag tror inte att vi kvinnor idag kunde fortsätta livet på samma sätt som hon gjort, om sådant hände oss idag. Min mormor är en av mina stora förebilder.

Min mamma, den mest varmhjärtade person jag någonsin fått äran att ha i mitt liv. Jag tror inte det finns en enda person som kan ogilla min mamma. Hon finns alltid till för alla, och trots att man själv tycker att hon borde börja varva ner och ta vara på sig själv går alla andra före.Hon är min mor, min vän, och min själsfrände. Jag vill bli en lika bra mamma som hon, om jag någonsin får barn.

Min svärmor - en annan tuff brud i lyxförpackning som gjort något som inte alla skulle orka med. När min man fått barn i 16 års ålder har hon tagit hand om det som sitt eget, så att han ska få leva sin ungdomstid så normalt som vem som helst, med studier, arbete och allt vad det innebär. Knappast har det inte alltid varit lätt, men även hon ser till alla andras behov före sitt eget. Hon är en riktig super-kvinna.

Mina systrar. Jag önskar att alla fick ha en syster. Man är bundna till varandra med ett band som aldrig går att bryta, trots att man kanske har sina olikheter och tvister ibland. En syster är inte bara en syster, de är de bästa vännerna man kan få. När alla andra sviker, finns systrarna kvar.

Mina vänner, som bidragit med så mycket glädje och skratt. Har man vänner är man hel som människa. Man behöver aldrig känna sig ensam, man vet att de vänner som stått vid din sida hela tiden aldrig sviker. Man kan växa isär, och bilda egna liv - men vänskapen består alltid.

Så för att avsluta detta inlägg, får ni njuta av en vacker bild av ännu en av mina kvinnliga förebilder: Tove Jansson. Den mest briljanta konstnär från vårt land. Och kom ihåg kvinnor: ensamma är vi starka - tillsammans är vi starkare!

PS! Tack till min gubbe, som uppvaktade mig med blommor idag :)

2 kommentarer:

  1. Kauniisti kirjoitettu, ja niin asiaa! <3

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket för de vackra orden studerande nina.: ) Sko ja ha hadd en blogg sko ja no ha skriva en hyllning åt de ja o. Instämmer i allt va du skriva om dömde kvinnorna närmast hjärta. Ett stort fång rosor ti mommo mam o mina bästa vänner, mina systrar i vått o torrt. Love you! <3
    H. Studerande Hannele

    SvaraRadera